sobota 23. března 2013

Velikonoční omotávaná vajíčka


Zaujala mě tato efektní, lehce časově náročná metoda zdobení vajíček.



Budete potřebovat:
Barvené melírované příze Perlovka, popř.jednobarevné, dají se použít i pletací silnější příze nebo provázky (v tom případě to bude velice rychlá práce a bude to vypadat taky dobře).






Výdutky - vyfouknutá vajíčka.  Nebojte se udělat třeba i větší dírku,, půjde to lépe vyfouknout a nebude to vadit - dírku zamaskujeme :-D







Dále ještě potřebujete jehlu - čím silnější a delší, tím líp
a lepidlo, ideálně v tyčince. Dá se použít jakékoliv, ale s tímto nebudete mít od lepidla vše...a papír (jakýkoliv, nakonec stejně nebude vidět).







V prvním kroku si utrhněte z papíru "kolečko" o trochu větší než je dírka ve vajíčku po vyfouknutí a dírku si zalepíte. nevadí, že už nebude vajíčko úplně krásně šišaté, omotáním se to spraví.

Lepidlo nanesete jak na vajíčko, tak následně i na přilepený papír, jakoby ho na vajíčko uhladíte tím lepidlem.
Zde doporučuji lepidlo nechat zaschnout, pokud si moc nevěříte.









V dalším kroku už začneme pracovat s přízí. Papír opět potřeme lepidlem, do středu vpíchneme jehlou dírku a do ní zasuneme konec příze. Vezmeme jehlu a kolem ní začneme točit kolečko a lehce přitláčíme k vajíčku. Postupně přidáváme lepidlo kolem zvětšujícího se kolečka (ale ne moc, třeba max.1 cm od příze, jinak bychom se opatlali lepidlem a stejně by nám dřív vyschlo, než bychom se k němu domotali).




 Na fotce je vidět, kde je vajíčko potřeno lepidlem - leskne se.

V této fázi už to omotávání nejde tak snadno, je třeba přízi přitláčet jehlou, příze má tendenci se sesmekávat. Je taky možné v polovině přestřihnout přízi a začít od druhého konce (ale to by se nemuselo podařit mít krásný barevný přechod, proto to dělám složitěji).





 Když se dostaneme s omotáváním až takto daleko, zalepíme i druhou dírku po vyfoukávání.

 a pokračujeme až do konce.
Přízi ustřihneme a přidíme kousíček lepidla - vsuneme ho tam pomocí jehly - ať se koneček neodmotá.





 
 A máme hotovo!

Takhle vypadají i vajíčka i s nově omotaným. Povšimněte si misky - tu jsem si vyrobila z pedigu na jednom večerním kurzu tvoření v místním spolku Cvoček. Je to už pár let...a pořád slouží.


3 komentáře:

  1. Jsou krásný, myslím že dnes u nás budou míchaná vajíčka... ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsou nádherné takhle melírované:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  3. Teda ty jsou krásné, to muselo dát práce:-)

    OdpovědětVymazat